Историята на Тубатанго - една аржентинска легенда


 La Tubatango е уникална по рода си формация от Буенос Айрес, една от малкото, които изпълняват аржентинско танго в автентичния стил от епохата на зараждането и популяризирането на този жанр. Целта на групата е да възроди жизнерадостния дух на тангото от началото на 20-ти век, когато при всеки празничен повод жителите на Буенос Айрес излизали навън и следвали по улиците музикантите и карнавалните оркестри. Този Буенос Айрес от миналото оживява чрез веселите, меки и мелодични звуци на Lа Tubatango, които донасят при нас отново незабравимите стари аржентински танга.

Историята на този известен буеносайрески квартет започва през една юлска нощ на далечната 1967 г., когато бандонеонистът Гийермо Инчаусти създава една много особена и специална танго група. Вдъхновява го шоу, което гледа в Националния театър на Буенос Айрес, и което го довежда до извода, че "добре направените неща, би трябвало да имат голям успех". Така се ражда Los Tubatango, единствената група в историята на тангото, която използва туба като свой емблематичен инструмент. Първите две поколения на Los Tubatango под ръководството на Гийермо Инчаусти определят инструменталния състав на групата, който включва туба, бандонеон, флейта и китара. В тази формация записват общо 10 дългосвирещи плочи между 1967 и 1982 г. (да, по това време все още нямаше компактдискове).

Сегашното трето поколение, което възражда групата под името La Tubatango, се появява през 2005 г. под ръководството на китариста Лукас Коан. В новата формация кларинетът замества флейтата, като вариация на обичайния звук на групата. В тази обновена версия групата записва 2 диска, като най-новият от тях излиза през 2011 година под названието Zorro Gris (“Сивата лисица”, заглавие на едно от най-известните и обичани аржентински танга). Последната формация ревностно проддържа уникалния стил на предишните две поколения и черпи вдъхновение от техните легендарни изпълнения. Музиката, която свири, включва както части от репертоара на досегашните формации, така и абсолютно нови интерпретации на класически танга, валсове и милонги. Сегашният състав на La Tubatango, с който групата ще се представи в София, включва следните музиканти:

ЛУКАС КОАН - китара
УГО САТОРЕ - бандонеон
ГОНСАЛО БРАС - кларинет
ХОСЕ ПЛАСА - туба

Жизнерадостните и колоритни изпълнения на La Tubatango са добре познати на любителите и танцьорите на аржентинско танго по целия свят. Групата често свири в най-престижните концертни зали и танцови салони на Буенос Айрес и е била канена на най-големите танго фестивали в аржентинската столица. А когато им остане време, музикантите от La Tubatango правят турнета из Аржентина и по света, популяризирайки автентичното традиционно танго на "старата гвардия".

Официален сайт на групата: www.tubatango.com